Το Καστρί-Λουτρό

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΙ – ΛΟΥΤΡΟ

Το ‘’Καστρί – Λουτρό’’ είναι ένας οικισμός που βρίσκεται στο Νομό Λάρισας στα σύνορα με την Πιερία.

Πρόκειται για μια πανέμορφη παραλία της Λάρισας ανάμεσα στα Μεσάγγαλα και στους Νέους Πόρους που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των λουόμενων. Βρίσκεται κοντά στο γραφικό χωριό Αιγάνη, το οποίο ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κάτω Ολύμπου και απέχει από τη Λάρισα 47 χιλιόμετρα.

Είναι τοποθετημένη σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στη σκιά των φημισμένων βουνών της Ελλάδας, Όλυμπο και Κίσσαβο.

Ευχαριστούμε τον φίλο Απόστολο Κωστόπουλο για τα όμορφα βίντεο που μας δίνει.

Η διαδρομή από τη Λάρισα γίνεται μέσω εθνικής οδού, από την οποία απέχει 5 χιλιόμετρα.

Η ολοκάθαρη θάλασσα του, με την χρυσαφένια άμμο, ελκύει όλο και περισσότερο κόσμο, που έρχεται να απολαύσει άφοβα τη δροσερή και απέραντη παραλία και να χρησιμοποιήσει την άμμο που έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το ‘’Καστρί – Λουτρό’’ παρόλο που έχει άριστη ρυμοτομία και έχουν κτιστεί πολλά ωραιότατα εξοχικά, δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο σχέδιο πόλης. Έχει υποβληθεί στο Υ.Π.Ε.Χ.Ω.Δ.Ε. ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με όλους τους προβλεπόμενους κοινόχρηστους χώρους – πλατείες, γήπεδα, πάρκα, παιδικές χαρές, κλπ. – και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και βρίσκεται στην τελική φάση της έγκρισης και εφαρμογής του.

Από διηγήσεις γερόντων της Αιγάνης πληροφορούμαστε, ότι η εμφάνιση των κατοίκων στην περιοχή, ανάγεται στην εποχή που έκαναν έντονη την παρουσία τους στο Θεσσαλικό χώρο οι Πελασγοί.

Ο οικισμός πήρε την ονομασία του από το κάστρο που υπήρχε εκεί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (Κάστρο της Ωραίας), το οποίο κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με το κάστρο του Πλαταμώνα. Μέσα σ’ αυτό υπήρχαν λουτρά ‘’τα χαμάμ’’ που τα χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι. Από το κάστρο αυτό έχουν απομείνει τρεις τοίχοι. Τους υπόλοιπους μετά την απελευθέρωση τους γκρέμισαν οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών και με τις πέτρες τους έχτισαν τα σπίτια τους.

Στο βίντεο μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι πρόκειται για την παραλία του Καστρί Λουτρό παρότι το πιθανότερο ως Λαρισαίος να την έχει επισκεφθεί πολλές φορές. Κι αυτό γιατί πολλοί από εμάς δεν έχουμε φτάσει στο τελευταίο άκρο των εν λόγω παραλίων που είναι και τα τελευταία του νομού Λάρισας.

Χρυσαφένιες παραλίες και πεντακάθαρα ρηχά νερά, που θυμίζουν νησί των Κυκλάδων.