ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΕ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΜΑΞΙΜΟ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Προς

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΜΑΞΙΜΟ  ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το νέο ΔΣ που προήλθε από τις εκλογές τις 7ης Αυγούστου  2022 με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους κατοίκους που τους εξέλεξαν αλλά και πνεύμα συνεργασίας και διάθεσης για την ανάπτυξη του οικισμού μας,  παραθέτει υπόμνημα  για την καλλίτερη και πληρέστερη κατανόηση και επίλυση των ζητημάτων  και προβλημάτων που μας απασχολούν .

Θέμα 1 ο .  Γέφυρα με Νέους Πόρους.  Το χρόνιο πρόβλημα των παραλίων μας . Οι κάτοικοι του Καστρί Λουτρού και Μεσαγγάλων για να επισκεφτούν τους Νέους Πόρους που παραλιακά απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο, πρέπει να διανύσουν απόσταση 10 και πλέον χιλιομέτρων με το αυτοκίνητο μέσω ΠΑΘΕ ή του παράπλευρου δρόμου του ΟΣΕ, που όμως λόγω της στενότητας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους , και έχουν καταγραφεί πάρα πολλά ατυχήματα.

Ιστορικά αναφέρουμε  Την 27-7-2018 σε κοινή σύσκεψη των Περιφερειαρχών Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και Κεντρικής Μακεδονίας κ.  Τζιτζικώστα  παρουσία των τότε Δημάρχων Τεμπών και Δίου Ολύμπου αναγγέλθηκε η κατασκευή γέφυρας σύνδεσης Καστρί Λουτρό –Ν Πόρων.

Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των άλλων η Αντιπεριφερειάρχης  Κ. Μακεδονίας κ Μαυρίδου και Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών. Μία γέφυρα μικρότερη από 80 μέτρα αλλά μεγάλης σημασίας.  Από τότε έγιναν συσκέψεις επι συσκέψεων, συναντήσεις επι συναντήσεων των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών και αποτέλεσμα ΜΗΔΕΝ.

Υπάρχει μόνο μια είσοδος και έξοδος.   Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Αν κάποια στιγμή συμβεί κάτι έκτακτο (πυρκαγιά – πλημύρα) και πρέπει να εκκενωθεί η περιοχή από πού θα διαφύγει ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής Μεσαγκάλων και Καστρί Λουτρού που το καλοκαίρι αριθμεί 15.000 άτομα.

Επίσης η εγκατάλειψη της περιοχής δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα ασυδοσίας, γιατί σε αυτοψία που κάναμε από την πλευρά  των Νέων Πόρων μέχρι  την ποταμολίμνη η οποία είναι το σύνορο Θεσσαλίας Μακεδονίας , υπάρχει εγκατάλειψη του ιχθυοτροφικού πάρκου που σήμερα είναι έλος, αλλά κυρίως είναι μη  προςβάσιμο με μπάρες και σιδερόφρακτες κατασκευές  πάνω στον αγροτικό δρόμο, το δρόμο δηλαδή που μετά την κατασκευή της γέφυρας θα ήταν η διέλευση με  κατεύθυνση για Νέους Πόρους.

Αυτό που ζητούμε:   Μελέτη και κατασκευή  γέφυρας που να συνδέει Καστρί-Λουτρό –Νέους Πόρους .

Θέμα 2ο .    Αποκλεισμός από ΠΑΘΕ

Αποκλεισμός από Π.Α.Θ.Ε γενικά των παραλίων  και ειδικά από βορρά υπάρχει οδική απομόνωση με αποτέλεσμα την αποφυγή επίσκεψης στα παράλια μας και έμμεση καθοδήγηση στα παράλια Πιερίας (Πλαταμώνας – Νέοι Πόροι ).  Δεν μπορεί θεωρούμε αδιανόητο  να είναι η είσοδος για Καστρί Λουτρό- Μεσσάγγαλα -Στόμιο – Ομολιο – Κόκκινο Νερό και γενικά των παραλίων Λάρισας  από την είσοδο για Πλαταμώνα  που ανήκει σε άλλο νομό και άλλη περιφέρεια .

Αναγκαστικά η περιοχή και οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε τέλμα  γιατί χωρίς χωροταξικό σχέδιο και σύνδεση με την ΠΑΘΕ  αδυνατούν να προσελκύσουν σοβαρές επενδύσεις στον τουρισμό που θα τα απογείωναν.

Θεωρούμε ότι μια έξοδος από τη Π.Α.Θ.Ε στο ύψος της Αιγάνης με πλευρικά διόδια θα έλυνε το πρόβλημα.

Το Καστρί Λουτρό είναι η τελευταία  παραλία του νομού Λάρισας ένα μέρος με πολύ πλούσια ομορφιά τιμωμένη κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία.  Παρ όλα αυτά δεν υπάρχει πουθενά ούτε στη ΠΑΘΕ ούτε στον περιφερειακό δρόμο  σήμανση για παράλια Λάρισας.

ΘΕΜΑ 3 ο .    Τοπικό Πολεοδομικό σχέδιο Κάτω Ολύμπου Δήμου Τεμπών

Σίγουρα  αποτελεί ιστορική στιγμή για τον Δήμο Τεμπών η ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου  κάτω Ολύμπου , που θέτει τις βάσεις πολεοδόμησης 1.932 στρεμμάτων, των παραλίων Αιγάνης, Μεσαγγάλων και Καστρί Λουτρού.

Γνωρίζουμε  ότι το  Δημοτικό Συμβούλιο  έχει καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος  και μαζί με τη  σημειακή τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, της εν λόγω περιοχής,  ολοκληρώνει τον φάκελο των απαραίτητων προϋποθέσεων για το επόμενο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της περιοχής

Η μελέτη προτείνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων αυτών των οικισμών, καθώς και αντιπλημμυρικά έργα που προβλέπονται από το σχέδιο Διαχείρισης Πλημμυρών του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Το Καστρί Λουτρό διαθέτει ρυμοτομικό σχέδιο εδώ και πολλά χρόνια, και πιστεύουμε ότι με την παράλληλη πίεση της Περιφέρειας να ολοκληρωθεί.                                                                                                                                       

Θέμα 4ο.   Αλιευτικό καταφύγιο

Θεωρούμε ότι λόγω και της ύπαρξης πολλών ερασιτεχνών ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή η μελέτη και κατασκευή ενός αλιευτικού καταφυγίου θα έδινε ώθηση και ποιοτική αναμόρφωση και αναβάθμιση  της περιοχής.

Ζητάμε την στήριξή σας στις προσπάθειες του νέου ΔΣ συλλόγου για καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού  αλλά και  να αναδείξουμε αυτή την όμορφη  περιοχή.

Με εκτίμηση              

                                           ΤΟ  Δ.Σ